Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни да има оцелели при катастрофата на руски военен самолет в Черно море

| обновено на 25.12.16 в 19:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС
26-и декември ще бъде ден на национален траур в Русия в памет на загиналите при катастрофата на руския самолет Ту-154 в Черно море. Това обяви руският президент Владимир Путин и обеща сериозно разследване на причините за инцидента. 92-ма души се намираха на борда на самолета, който се разби минути след излитането си от летището в Сочи. Сред пасажерите е имало военнослужещи, представители на медиите и музиканти от известния хоров ансамбъл "Александров". Всички те са пътували към руската военна база "Хмеймим" в Сирия, за да поздравят за Новата година руските военни, намиращи се там.

Руският министър на транспорта Максим Соколов потвърди информацията и от министерството на отбраната, че няма данни да има оцелели.

За съжаление, засега не сме забелязали да има оцелели. Въпреки че светлата част от денонощието приключи, търсенето няма да бъде прекъснато. То ще продължи и утре, а и по-нататък, ако се наложи. Ще се постараем да открием телата на всички загинали, каза Соколов, който оглавява специална комисия за разследване на инцидента.

На въпрос дали терористичен акт може да причинил инцидента Соколов обяви, че засега не се изключват никакви версии.

Разбира се, работи се по всички възможни версии и причини, които може да са причинили катастрофата, но да се говори сега за това е преждевременно, каза министърът.

Образувано е наказателно производство във връзка с катастрофата. Основната версия за нея е техническа неизправност на самолета Ту-154, съобщи по-рано агенция "Интерфакс", като се позова на източник от службите на извънредните ситуации. Според източника грешка на пилота е малко вероятна, защото той е имал много опит. На практика се изключва и версията за терористичен акт, посочи "Комсомолская правда", защото всички на борда са се познавали, а и пътниците на подобни полети биват сериозно проверявани.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на близките на загиналите и обеща разследване на причините за трагедията. Семейството на всеки загинал военнослужещ от полета на ТУ-154, ще получи застрахователна компенсация около  92 000 евро.

На правителството е поръчано да създаде комисия, която ще бъде оглавена от министъра на транспорта. Ще бъде проведено щателно разследване на причините за катастрофата и ще направим всичко, за окажем подкрепа на семействата на загиналите. Утре в Русия ще бъде ден на национален траур
, каза Владимир Путин.

Открити са телата на 10 загинали при катастрофата на руски военен самолет в Черно море, съобщи руското министерство на отбраната. На борда на машината се намираха 84 пътници и 8 души екипаж. В района на катастрофата продължават издирвателните дейности, като в тях участват 27 кораба и плавателни съда, 37 водолази, четири хеликоптера, безпилотни самолети и апарати за дълбоководно търсене. Сформиран е район на търсене в рамките на 10,5 квадратни километра.

Роднини на загинали при катастрофата на руския военен самолет Ту-154 пристигнаха в Сочи, предаде ТАСС. На летището близките бяха посрещнати от над 30 психолози от руското министерство на извънредните ситуации, както и от представители на местните власти.

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на културата Вежди Рашидов изпратиха съболезнователни телеграми до руските си колеги, в които изразяват съпричастност към близките на жертвите.

Сирийският президент Башар Асад изрази дълбоки съболезнования към руския държавен глава Владимир Путин за жертвите от военния самолет ТУ-154, който падна в Черно море, на път за авиобазата "Хмеймим" в  Сирия. Ние споделяме едни и същи радости и страдания и искаме да подчертаем, че сме партньори в този благороден поход срещу тероризма, посочва сирийската агенция САНА, като цитира телеграмата на Асад до Путин.

Сръбският премиер Александър Вучич посети руското посолство в Белград и изрази пред посланика на Москва съболезнования за жертвите от самолета. Споделяме скръбта ви и ще помним великолепните концерти на артистите от ансамбъл "Александров", както и всички други наши приятели, загинали при тази трагична катастрофа, посочи Вучич. Александровският военен хор е изнасял 11 пъти концерти в Белград.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна