Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Петров: Искам 2017-а да е също толкова смела

Душата не бива да се пенсионира преждевременно, казва алпинистът

Боян Петров
Снимка: БГНЕС

Да видиш залеза на 8 хиляди метра, кривия хоризонт на тази височина - много ясно забелязваш, че той не е прав, земята е кръгла - това са гледки и моменти, които колкото и да описвам в дневника, не могат да бъдат предадени. Думите са слаби. Това разказа пред "Хоризонт" алпинистът Боян Петров, който се възстановява след преживяната катастрофа и чертае нови хоризонти за 2017 година. Той завършва своя книга, която, по думите му, е на прага на издаването.

Боян Петров планира през пролетта да изкачи Еверест:

Еверест остава в плановете ми за 2017, но в края на февруари ще мога да си дам отговор дали ще мога да отида.


Два пъти седмично излиза на тренировки в планината, която е основният му тренировъчен полигон. Надява се, че ще се чувства комфортно и ще катери със скоростта, с която и свикнал, защото:

Еверест не е връх, на който да си правиш тренировки. Това е връх, на който да направиш един опит и да знаеш, че ще успееш.


Боян Петров мечтае да бъде първият българин, изкачил всички осемхилядници. Запитан какво се случва в емоционален план на височина от осем хиляди метра, Петров сподели:


Фокусът ми е в самото изкачване, в последните стъпки от щурмовия лагер до върха. Не се замислям мечтателно какво ще следва оттук нататък. Фокусът в последните моменти е ключов за всеки един от върховете. На 8 хиляди метра съм отдаден напълно на самия връх.

Физически съм на 60-70% възстановен, има все още малки болки, които ме пронизват на събуждане сутрин. Просто стискаш зъби и продължаваш напред, сподели още алпинистът.

През 2016 година Петров изкачи три осемхилядника:

До август си мислех: "Ето една успешна година". После се върнах назад във всичко. 2017 искам да е също толкова смела. Не смея да си кажа гласно всички желания.

Искам да виждам повече българи по високите върхове. Виждам, че има едно вдъхновение, което тръгва след някои от постиженията ми, каза още Боян Петров. 

Ако се грижим за тялото си, ще имаме сила, желание, енергия, ще ни светят очите, а душата не бива да се пенсионира преждевременно, убеден е алпинистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна