Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Сиркаров: Детските площадки се изграждат само кампанийно преди избори

Липсва последващ контрол върху съоръженията и цялостна стратегия за местата за игра

Снимка: БГНЕС

Изтича поредният краен срок всички общински детски площадки за игра на открито и закрито да бъдат обезопасени по европейски стандарти. Срокът не се отнася само до общинските детски площадки за игра, а касае всички места за игра, включително в заведения, търговски центрове, на летища, в болници и други, уточни в интервю за "Хоризонт" ландшафтният архитект Ивайло Сиркаров, управител на РоСпа България.

Организацията е клон на английската организация RoSPA (The Royal Society for the Prevention of Accidents - Кралско дружество за предотвратяване на злополуки), основана през 1916 година за подпомагане на органите и структурите на държавно и местно ниво за повишаване на безопасността на обществените места. В момента РоСпа е най-голямата обществена организация в света, която се занимава с безопасността в различните обществени сфери.

Сиркаров открои кампанийното сертифициране на детските площадки и занемаряването им с времето след тяхното построяване като двата най-големи проблема.

Има по-осезаема дейност, свързана с площадките за игра, в годините на местни избори, няколко месеца преди самите избори. Три години и нещо не се пипа нищо и се задържат средства, а в последните два месеца преди изборите се изисква от строители, и не само, да се свърши работа, която би следвало да бъде свършена за целия мандат от четири години. Не се отнася само за детските площадки. Същото е за тротоари, улично осветление, подлези. Това са фактите.

Дават се много малко пари за поддръжката за тези скъпи съоръжения. Няма устойчиво развитие и липсва стратегия как да бъдат управлявани тези места, подчерта Ивайло Сиркаров относно текущото поддържане на детските площадки и цялостната визия за местата за игра. След встъпването на новия главен архитект на София в длъжност се планира изработването на стратегия за местата за игра, допълни той.

Непознаването на нормативната база според Ивайло Сиркаров е много често срещан проблем при изграждането на детските площадки. Така възложителят дава параметри в разрез с нормативната уредба, проектантът работи въз основа на тези погрешно зададени параметри, а строителят също реализира грешно площадката:

Тези пари са дадени на вятъра, защото тя не може да бъде въведена в експлоатация.

Темата в детайли слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна