Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Асенова: Руската политика за влияние включва близо 70 инструмента

Евразийският съюз няма бъдеще, защото Русия не е в икономическа форма, а в Централна Азия е измествана от Китай

В началото на 2017-а се навършват две години от създаването на Евразийския съюз. Наскоро в САЩ излезе книгата "Евразийското разединение - уязвимите флангове на Русия" с автори политическите анализатори Януш Бугайски и Маргарита Асенова.

Идеята за написването на книгата идва след превземането на Крим по начин, оставил международната общност в шок, разказа в интервю за "Хоризонт" Маргарита Асенова. Тя смята, че след идването на Путин руската политика става много по-изявена, по-агресивна, по-самоуверена:

Това е една много добре разработена стратегия за влияние, подчинение и контрол с много инструменти в кошницата. Целта е една - да се постави Русия като основен център в Евразия, като един от основните центрове в света и като страна, която да успее да раздели НАТО и да разцепи ЕС. Инструментите, които ние сме изброили в книгата, до този момент са 68, а и нови се развиват в момента - дипломатически, военни, икономически, социални, медийни, кибер. Всичко, което човек може да си представи, е включено в този арсенал.

Това, което Путин сбърка в сметките си е, че първо Западът се оказа доста решителен в налагането на санкциите за завземането на Крим и войната в Украйна. Второ - не можа да предвиди, никой не можа да предвиди падането на цените на петрола. Когато петролът падне под 50 долара - това е границата, под която руската икономика не може да се справи. Но дори когато една голяма държава запада, тя може да бъде много опасна. Точно поради тази причина и агресивна в района, в който може да има влияние, а това са перифериите на Русия - от Средна Азия, до Южен Кавказ, до Балканите, до Югоизточна Европа, също така до балтийските страни.

Авторката е на мнение, че Евразийският съюз няма бъдеще, защото Русия не е в икономическа форма.

Т.нар. "уязвими флангове" в книгата са разделени на пет основни групи страни. Според Маргарита Асенова Москва концентрира влиянието си върху европейската част и Южен Кавказ, около Черно море и Балтийско море, защото в Централна Азия е измествана от Китай:

В Кавказ, например, колкото по-слаба става Турция, толкова повече настъпва Русия.

Черна гора е ключова страна за Балканите и когато е на път да стане пълноправен член на НАТО, Русия се опитва да спре този процес:

Решително прозападно правителство и прозападен президент в Черна гора означава влияние също и върху Сърбия.

Друг пример за политиката на Русия на Балканите Маргарита Асенова даде с използването на национализма и малцинствата в Македония и подкрепата, която Москва демонстрира за дясна партия, която увеличава разделението между албанци и македонци.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна