Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът наложи 10 000 лева гаранция на главния машинист от влака-убиец в Хитрино, вторият остава на свобода

| обновено на 03.01.17 в 14:53
Снимка: БГНЕС

Апелативният съд във Варна разгледа определението на Шуменския окръжен съд за задържането на първия машинист на влака от Хитрино Димитър Михнев, както и искането на шуменската прокуратура за задържане на втория машинист Радослав Петков.

Апелативният съд във Варна се произнесе и по двете искания, като и за двете беше категоричен - оставя на свобода Димитър Михнев, след като внесе парична гаранция в размер на 10 хиляди лева. Що се отнася до втория машинист - Радослав Петков, също не беше уважено искането на шуменската окръжна прокуратура той да бъде задържан с мярка за неотклонение "задържане под стража", защото носи солидарна отговорност. Съдът реши, че отговорността не е солидарна, тъй като му е вменена такава, само ако нещо се случи с първият машинист.

От адвокатите по делото, както и по време на обсъжданията, стана ясно, че отново основната причина за инцидента в Хитрино остава превишената скорост, която е била допустима за този район 40 километра, а е била превишена двойно - на 78 или 80 километра. Второто предположение за оставена включена пета стрелка, все още не е потвърдено окончателно, тъй като не е направена съдебно-техническа експертиза.


На делото не присъства Димитър Михнев, а Радослав Петков отказа коментар пред медиинте, но благодари за решението.

Заради сложността на казуса адвокатите също се въздържаха от коментари на този етап.

Седем души загинаха при катастрофата в Хитрино, а 26-ма пострадаха. Кметът на Хитрино Нуридин Басри съобщи за "Хоризонт", че и през празничните дни екипите от конструктори са извършвали огледи и са описвали щетите и разрушенията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна