Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 8-и януари е удължена ваканцията на учениците в няколко области на страната

Ваканцията се удължава в Бургас, Велико Търново и общините Добрич, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Русе и Габрово

| обновено на 03.01.17 в 19:32
Снимка: БГНЕС

Ваканцията на учениците в Добрич се удължава до осми януари включително със заповед на кмета на града Йордан Йорданов. 5 и 6 януари се обявяват за неучебни дни за училищата от Община  Добрич. Това се налага поради очакваното влошаване на метеорологичните условия. Според НИМХ, в края на седмицата ще има силен вятър и рязко застудяване, което ще попречи отоплителните инсталации в училищата да постигнат необходимите температури за нормалното и безопасно пребиваване на учениците в тях. Учебните заведения ще работят отново на 9 януари - понеделник.

Удължена е ваканцията и за учениците от област Стара Загора, където днес беше обявена грипна епидемия. През последната седмица на старата година от РЗИ са регистрирали интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания, които са достигнали пик от 370 случая на 10 000 души от населението сред всички възрастови групи. От Инспекцията са предложили на инспектората по образование 5 и 6 януари да бъдат неучебни дни. Доктор Таня Перчемлиева уточни за „Хоризонт“, че все още не е изолиран щам на грипния вирус:

Преди празниците предприехме събиране на проби от общопрактикуващите лекари и неотложния кабинет и утре ще бъдат занесени в националната референтна лаборатория в София за уточняване на циркулиращия щам.

Здравната инспекция въвежда обичайните по време на грипна епидемия мерки и препоръчва своевременно започване на лечение с антивирусни препарати. Проверка на „Хоризонт“ установи, че един от най-популярните препарати липсва в голяма част от аптечната мрежа на Стара Загора.

Заради очакваните ниски температури четвъртък и петък ще бъдат неучебни за Велико Търново, съобщи кметът на града Даниел Панов:

Не можем да кажем, че на този етап имаме грипна епидемия, но предвид ниските температури ще обявя два дена за децата, за да може да си стоят вкъщи на топло.

Панов допълни, че от 2 500 деца в градините, днес са отишли само половината. В града няма приют за бездомни и статистика колко са хората без подслон. Обмисля се съвместно с БЧК да има пунктове, където да се раздава топъл чай.

В грипна ваканция до осми януари са и учениците от общините Пловдив, Карлово, Русе,  Монтана  и Габрово.

В Бургас причина за удължаване на ваканцията е аварията в Топлофикация, заради която градът ще остане без парно и топла вода от полунощ на 4-и януари до 6-и януари.

В община Котел ваканцията също се удължава до понеделник с решение на кмета Коста Каранашев. Причината  е в трудния достъп до училищата след падналите обилни снегове и навявания от преминалата през новогодишните празници буря в общината. Всички останали училища в Сливенска област започват учебния процес от четвъртък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени