Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтовнически групировки в Сирия отказаха участие в готвените в Казахстан мирни преговори

Над 20 души от фронта "Фатах аш Шам" бяха убити при въздушен удар в провинция Идлиб

| обновено на 03.01.17 в 21:18
Разрушено училище в Източна Гута, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко бунтовнически групировки в Сирия обявиха, че няма да участват в подготвящите се в Казахстан преговори за постигане на мир в страната.

Според тях, правителствената армия системно нарушава крехкото примирие.

Поредното прекратяване на огъня в Сирия беше постигнато с посредничеството на Русия и Турция и влезе в сила в полунощ на 30-и декември. Още на следващия ден се появиха данни за нарушаването му, но засега примирието официално не е отменено. 

Най-малко 25 души от фронта "Фатах аш Шам", бивш Фронт "Ан Нусра", включително някои лидери на ислямисткото движение, бяха убити при въздушен удар по сграда на бившия сирийски клон на Ал Каида в държаната от бунтовници провинция Идлиб, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека, ударът е бил нанесен по време на среща на групировката близо до селището Сармада, но Центърът не може да установи дали е нанесен от Русия или от водената от САЩ коалиция.

В послание в приложението за кодирана комуникация "Телеграм" фронтът "Фатах аш Шам" обвини международната коалиция за удара и заяви, че в него са убити над 20 души.
Тази джихадистка организация е изключена от примирието в Сирия, което влезе в сила в четвъртък по инициатива на Русия и Турция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна