Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 7 януари: Абсурд

БНР Новини
Мостът над река „Лифей“ в Дъблин, кръстен на името на Самюъл Бекет
Снимка: wikimedia.org/William Murphy

Думата на деня е Абсурд заради коледни парадокси, военна история, спорове за авторски права и удара на тероризма срещу смеха от 7 януари 2015 г., когато бе нападната редакцията на „Шарли Ебдо“. Персонифицираме абсурда в един Велик абсурдист (и парижанин „по осиновяване“) – Самюъл Бекет, 110-годишнината от рождението на когото трябваше да отбележим през 2016, ако… знаехме точната дата на раждането му. Припомняме и абсурдно радикалното му решение да пише на френски език, защото от английския го избивало на поезия.
Гост в студиото е пишещият и на български поет от палестински произход Хайри Хамдан, с когото разговаряме за последната му стихосбирка „Един живот не е достатъчен“, за неуспехите на Арабската пролет, за възможната преводимост между Изтока и Запада.
Прекарваме чудесно в музикалната компания на Глен Милър, автентичния фолклорен звук на Кайро, концерта за обой на Телеман и Деветата симфония „Из Новия свят“ на Дворжак. А „Бележките върху календара“ са съсредоточени върху две колоритни персони – балерината Вера дьо Босе и общуващият с животни и хора Джералд Даръл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени