Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Психология на пеенето“ – как мозъкът ни контролира и как ние да контролираме него

БНР Новини
„Минимум квартет“ и Лилия Илиева с концерт в Първо студио на БНР
Снимка: архив

Подсъзнанието, съзнанието, самосъзнанието и свръхсъзнанието – това не са просто етапи на себепознание, а четири от най-важните фактори, които играят важна роля в пеенето. Оказва се, че пеенето, подобно на много други сфери на личностното изграждане, е въпрос на нагласа и силна мотивация. Навярно всеки посетил уъркшопа на Лилия Илиева – джаз вокалист, композитор и преподавател, носещ заглавието „Психология на пеенето“, е достигнал до този извод.
Доколко си взаимодействат пеенето и психологията? Доколко и как влияе пеенето на тялото ни? Възможно ли е да контролираме мозъка си и доколко това би ни помогнало в пеенето? Отговорите на тези въпроси потърсихме именно с Лилия Илиева.
Тя е финалист на „Европейски конкурс за джаз вокалисти“ 2008 г. и носител на „Специална Награда на Вики Алмазиду“. През 2009 г. заминава за Холандия, където получава джаз образованието си от консерваторията „Принц Клаус“. Лилия сформира квартет, с който изпълнява собствени композиции и аранжименти на джаз стандарти. Джазвокалистката концертира с проектите си, като не отказва и покана за присъединяване в два Биг бенда, с които реализира концерти и в Германия. През 2012 г. пък прекарва четири месеца в Испания, където сформира вокалната група „Acapella“, за която композира хорови джаз пиеси. Позната е на българската публика от проекта си „Лилия Илиева и Минимум Квартет”, както и от многобройните й колаборации с едни от най-утвърдените джаз музиканти у нас.
Повече за нея и психологията на пеенето можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна