Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГП внесе обвинителен акт срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев

| обновено на 24.01.17 в 15:22
Снимка: БГНЕС

Бившият областен управител на София Веселин Пенев отива на съд заради сделката за т. нар. "царски конюшни", наемането на джип и продажбата на ведомствен апартамент. Предстои със системата за случайно разпределение на делата да бъде определен съдията от Софийския градски съд, който ще гледа делото.

Пенев стана клиент на прокуратурата миналия септември, след като от БСП се възмутиха, че т. нар. "царски конюшни" са били продадени за жълти стотинки.  Според прокуратурата сделката е ощетила бюджета на Областната администрация в София с 13 000 лева, а държавния бюджет - със 105 000 лева.

Оценителят на сделката Юлия Димитрова ще е съподсъдима с бившия областен управител на София.

Другата причина е, въпреки че Областната администрация разполагала и с автомобил в добро техническо състояние, е започнала процедура по Закона за обществените поръчки за наемане на фирма, която да му осигури високопроходим автомобил. Това ставало срещу месечен наем от 20 000 лева, а автомобилът бил нает от фирма, свързвана с брата на Веселин Пенев, твърдят от държавното обвинение. Джипът бил нает, за да може Пенев по-лесно да си придвижва до дома си в село Мало Бучино.

Третото престъпление, за което той отива на съд, е ведомствен апартамент, продаден през 2006 година на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров, който е свидетел по делото срещу Пенев. Почти 10 години по-късно областният управител на София наредил жилището да му да бъде отнето, като малко по-късно то е било продадено на цена, по-ниска от пазарната стойност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна