Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков: Преговорите в Астана са прелюдия към онова, което ще се случи в Женева

В казахстанската столица видяхме и човека, който по всяка вероятност ще замени Башар Асад

Снимка: Мария Костова
Какво се случва на мирните преговори за Сирия в Астана? И ще успее ли инициативата на Русия, Иран и Турция да постигне траен мир в раздираната от гражданска война страна? - потърсихме отговорите на тези въпроси от арабиста Владимир Чуков.

Според него, все още е рано да се каже доколко срещата в казахстанската столица е успешна. Това не би могло да се твърди със сигурност, докато не се видят подписите на представителите и на двете страни в конфликта под окончателната декларация от срещата. И все пак, има симптоми, които показват позитивно развитие на нещата - за първи път инициативата на трите държави успя да накара представителите на режима и на опозицията да седнат заедно в една зала. Което е успех, на фона на досегашните практики за комуникация.
Проф. Чуков допълни, че въпреки тези сигнали, конфликтът е толкова сложен, че няма как натрупаното 6-годишно недоверие между враждуващите страни да бъде преодоляно само с една среща. Тази в Астана е преди всичко прелюдия към голямата среща в Женева, очаквана на 8 февруари.
Какви паралели направи арабистът между войната в Сирия и тази в Ливан? Защо според него Русия, Иран и Турция имат интерес от край на войната? Каква е позицията на Америка на Тръмп? И кой се спряга за евентуален наследник на поста на Башар Асад? - чуйте в цялото интервю с проф. Владимир Чуков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна