Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Тръмп ще проведат първия си телефонен разговор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, ще разговарят за първи път след встъпването в длъжност на новия американски президент на 20 януари.

Преди това Тръмп неведнъж бе заявявал, че иска да подобри отношенията си с Русия, които в момента са в най-ниската си точка след края на Студената война. Преди влизането на Тръмп в Белия дом Вашингтон обвини Кремъл, че се е опитал с кибератаки да повлияе на президентските избори в САЩ през ноември миналата година.

Говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, коментира, че Москва няма никаква представа, за какво ще говорят двамата държавни лидери. По този начин Песков пресече всякакви опити да коментира съобщенията на медии в САЩ, че Вашингтон и новият президент Доналд Тръмп ще разговарят за вдигането на сакнциите срещу Русия. Той постави под съмнение информацията на американското аналитично издание Politico, че администрацията на Тръмп готви проект за отмяна на ограниченията, наложени на Русия. Според Песков обаче, двамата ще обсъдят двустраните на отношения между Москва и Вашингтон.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира кратко, че Москва няма никакви илюзии от рестарстирането на отношенията между двете държави.  Въпреки това в Русия има кръгове, които не скриват симпатиите си към новоизбрания американски президент. Те смятат, че Москва и Вашингтон могат да се разберат за Сирия и да решат въпроса за борбата срещу международния тероризъм.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна