Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на Русия и САЩ проведоха първия си телефонен разговор

| обновено на 29.01.17 в 07:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е поздравил американския си колега Доналд Тръмп за официалното му встъпване в длъжност и му е пожелал успех на постта.

Двамата са изразили готовност за активна обща работа за развитие на сътрудничеството между Русия и САЩ на конструктивна, равноправна и взаимноизгодна основа. Путин и Тръмп са изтъкнали колко е важно възстановяването на взаимноизгодните търговско-икономически връзки, посочиха още от Кремъл.

Президентите на Русия и САЩ обсъдиха и актуалните международни проблеми, включително борбата с тероризма, положението в Близкия изток, палестинско-израелския конфликт, стратегическата стабилност, ситуацията, свързана с иранската ядрена програма, и положението на Корейския полуостров. По време на разговора им са били засегнати аспекти от кризата в Украйна.

Основна задача според тях е да бъдат обединени усилията в борбата с главната заплаха - международния тероризъм.  Лидерите на двете водещи държави са изразили воля за реално координиране на руските и американските действия за разгром на групировката "Ислямска държава" и другите терористични групировки в Сирия, отбеляза Кремъл.

Двамата са се договорили да се работи по дипломатически канали за насрочване на дата и място за лична среща, както и да поддържат редовни лични контакти занапред.

Американският президент е разговарял с Путин от Овалния кабинет в Белия дом в присъствието на вице-президента Майкъл Пенс, шефа на апарата на Белия дом Райнс Прибас, съветника на президента по националната сигурност Майкъл Флин и съветника на Тръмп по стратегическите въпроси Стивън Бенън.

Докладът на Кремъл за разговора се отличава с липсата на всякакво споменаване на икономическите санкции срещу Русия от САЩ, които бяха обект на много спекулации през последните дни.

Американският сенатор Джон Маккейн, който е остър критик на руската политика, предупреди Доналд Тръмп за облекчаването на санкциите срещу Москва. Надявам се, че президентът Тръмп ще сложи край на тези спекулации и ще отхвърли такъв безотговорен курс. Ако не го направи, ще работя с колегите ми за кодифицирането на санкциите срещу Русия в закон, заяви Маккейн.

Друг републикански сенатор, Роб Портман, посочи, че вдигането на санкциите ще изпрати опасно послание на света, който вече поставя под въпрос стойността на американското ръководство.

Също в телефонен разговор, френският президент Франсоа Оланд е казал на американския си колега, че санкциите срещу Русия може да бъдат снети след уреждането на конфликта в Източна Украйна в съответствие с Минските договорености.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна