Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фокусът на предстоящата среща в Астана ще бъде разделянето на умерената сирийска опозиция от Джабхат ан Нусра

Фокусът на предстоящата среща в Астана ще бъде  разделянето на умерената сирийска опозиция от Джабхат ан Нусра, предава ТАСС, като се позовава на източник в рурското министерство на отбраната.

На 6 февруари ще се състои първата среща на съвместната оперативна група. Тя е организирана в съответствие с решенията от международната среща за уреждането на сирийската криза, която се проведе на 23 и 24 януари. Отново ще се проведе в казахстанската столица Астана. Ще участват руски, ирански и турски експерти, добавят от министерството на отбраната.

Целта на срещата е да даде оценка на изпълнението на споразуменията за прекратяване на огъня, да се изготвят мерки за контролирането на прекратяването на огъня и предотвратяването на нарушенията му, както и да повиши взаимното доверие между сирийското правителство и опозицията и решаване на хуманитарните проблеми, аргументират от министерството.

Участниците в срещата ще обърнат специално внимание на проблемите, свързани с разделянето на умерената сирийска опозиция от Джабхат ан Нусра. Това се смята за приоритетна задача от всички страни, гарантиращи прекратяването на огъня в Сирия, добавя източникът.

Решенията, взети на скорошната среща в Астана, предвиждат тристранно сътрудничество в решаването на сирийската криза. Така че групата ще обсъжда и други неотложни проблеми, отнасящи се до конфликта.

Срещите на съвместната оперативна група в Астана ще се провеждат редовно. Представители на сирийското правителство и опозиция са поканени да участват, казват от руското министерство на отбраната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени