Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: ХДС и ХСС заедно на избори

Хорст Зеехофер и Ангела Меркел тръгват заедно в предизборната надпревара.

Консервативният блок в Германия официално номинира Ангела Меркел за свой кандидат за канцлер на изборите през септември.

Това става на фона на растящата подкрепа за социалдемократите в Германия, които след номинацията на бившия президент на ЕП, Мартин Шулц, се намират в подем. Социологическо проучване от края на миналата седмица показва, че именно Шулц би спечелил изборите с 50 процента от гласовете, ако канцлерът се избираше пряко. Меркел събира едва около 34 на сто подкрепа.

Управляващите в Берлин християндемократи на канцлера Меркел и Християнсоциалният съюз - посестримата партия на баварския министър-председател Хорст Зеехофер, очаквано застанаха заедно зад кандидатурата на Ангела Меркел за четвърти пореден мандат. Номинацията обаче остава открит въпроса за въвеждането на лимит за броя бежанци, които Германия трябва да приема. Това основно искане на баварския министър-председател Хорст Зеехофер, наред с острата му критика за миграционната политика на канцлера Меркел, предизвика най-големия разрив между двете посестрими партии в общата им история. И за това няма да бъде тема в предизборната кампания. Такова поне е желанието на двете партии. Различията ни по този въпрос остават. Уважаваме позицията на другия и решихме, че няма да изваждаме тази тема на преден план, но и че разговорите продължават, заяви Меркел на съвместна пресконференция с Хорст Зеехофер, който от своя страна призна за сериозни разногласия, но винаги с уважение един към друг. Сега тръгваме заедно към парламентарните избори и това е важното.

Разногласията в консервативния блок по бежанската тема сериозно разклатиха позициите на канцлера Меркел в Германия. Към този „горещ картоф“ сега се добавя и неудобният политически противник Мартин Шулц, което прави обратът в разпределението на силите в Бундестага все по-вероятен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна