Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на общините в британския парламент гласува "за" начало на Брекзит

| обновено на 09.02.17 в 18:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания с мнозинство от 372 гласа депутатите в Камарата на общините поставиха началото на процеса за напускане на ЕС. Британският премиер Тереза Мей спечели одобрението на долната камара на парламента да задейства процеса на Брекзит, като същевременно не допусна опитите на проевропейските законодатели да внесат поправки в плановете й за прегорите с ЕС, които тя възнамерява да започне до края на март.

Сега проектозаконът отива за обсъждане в горната камара – Камарата на лордовете, в която Мей няма мнозинство, преди да се превърне в закон.

Убедителното гласуване в полза на проектозакона късно снощи в Камарата на общините е значителна победа на правителството, но за пълната победа е необходима и подкрепата на перовете в Камарата на лордовете, които не се избират от народа. Обсъждането там ще започне след 20 февруари, като Тереза Мей се надява одобрението да бъде получено до 7 март.

Предварителната информация за настроенията в Камарата на лордовете показва, че перовете възнамеряват да окажат по-голям натиск парламентът да има по-активно участие в процеса на преговорите. Това означава, че може да настъпят усложнения и забавяне на гласуването, макар че почти никой не се съмнява, че в крайна сметка законопроектът ще бъде одобрен.

По-рано изтече информация, че властите се опитват от своя страна да упражнят натиск върху Камарата на лордовете да не блокира процеса на Брекзит, защото рискува да бъде разпусната, но от "Даунинг стрийт" се дистанцираха от подобни твърдения. Мнозина на Острова смятат, че Камарата на лордовете е отживелица и тъй като постовете там се онаследяват без да има пряк народен вот тя не отговаря на критериите за демокрация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна