Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на медийната група „Мирър“ показва, че британците съжаляват, че са гласували за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите признаци, че британците съжаляват, че са гласували за Брекзит, проличават от голямо проучване на медийната група „Мирър“.

Проучването показва, че ако референдумът за ЕС бъде проведен отново днес, резултатът ще бъде 51 процента за оставане и 49 за напускане на организацията. Проучването показва още, че хората са по-малко положително настроени за излизането от ЕС след речта на премиера Тереза Мей с плановете за „твърд Брекзит“.

Анкетата е направена сред 44 000 читатели на сайтовете на „Мирър“.

13,5 на сто от гласувалите за напускане на ЕС са заявили, че сега биха гласували за оставане, докато 9,3 процента от пожелалите оставане в Съюза сега биха гласували за Брекзит.

Проучването обаче показва, че „британците нямат апетит“ за нов референдум.

Анкетата, в която са участвали и читатели от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, показва, че повече от половината от тях очакват Обединеното кралство да се разпадне до 10 години в резултат на Брекзит. В същото време повечето анкетирани одобряват решението на Тереза Мей да постави суверенитета и възстановяването на контрола по границите пред достъпа до общия европейски пазар.

Друго проучване, на Института за управление и развитие на човешките ресурси, показва сериозна загриженост сред британските работодатели, че през тази година много от работниците им от ЕС ще напуснат Острова. Това важи най-вече за сектори като образованието, здравеопазването, селското стопанство и услугите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна