Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха преговорите за подписването на Националния рамков договор за тази година

| обновено на 14.02.17 в 12:06
Снимка: БГНЕС

Започнаха преговорите за подписване на Националния рамков договор за тази година. Очаква се да има увеличение на парите в болничната и извънболничната помощ. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев след среща с министъра на здравеопазването Илко Семерджиев и представители на НЗОК.

В проекта на НЗОК е договорено увеличение на размера на средствата в болничната помощ и в специализираната помощ със средства от резерва, като за специализирана извънболнична медицинска помощ да се отделят 2 милиона лева, а за болнична помощ 188 милиона лева. С новия рамков договор се връща договорното начало при определяне на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, обемите и цените им.

Проектът предвижда и увеличаване на цените на над 70 клинични пътеки в областта на пулмологията и ражданията, което ще облекчи работата най-вече на общинските болници.

От Българския лекарски съюз са настояли за увеличаване на цената на прегледите при личните лекари и специалистите, както и на лекарите, работещи в експертните лекарски комисии.

Преговорите по Националния рамков договор ще продължат и следващата седмица, като очакванията са договорът да бъде подписан в края на февруари, най-късно в началото на март.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна