Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пижамено парти в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Снимка: www.decaohz.org

Омбудсманът Мая Манолова и сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" организират "пижамено парти" по повод 15 февруари – Международен ден на децата с онкохематологични заболявания.
Събитието ще започне в 11 часа в Клуба на омбудсмана на столичната улица "Георг Вашингтон" 22.

Не се обръща достатъчно внимание на тези деца и техните родители, трябва да се повиши обществената чувствителност към хората и да им се даде емоционална подкрепа, изтъкна в предаването "Преди всички" заместник-омбудсманът Диана Ковачева:

Защо пижамено парти? Защото децата, които са болни от тези страшни болести, обикновено прекарват голяма част от времето си по пижами в болниците. Затова в знак на съпричасност към тях и тяхното ежедневие решихме да направим пижамено парти. Има например държави като Хорандия, в която днес всички училища са по пижами.

Децата на партито ще получат специална златна панделка, символ на съпричостността, утвърден в целия свят, отбеляза още Ковачева:

Защото златото, което минава през огън, прилича на децата, които са болни и които също минават през огън, за да оздравеят.

Омбудсманът планира отделна информационна кампания за повишаване на информираността на обществото за проблемите на тези болни деца.

На година се регистрират между 150 и 200 нови случая на детски онкохематологични заболявания, но тъй като няма адекватен регистър, точната цифра не може да се посочи, обясни за "Хоризонт" Петя Александрова от УС на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". Извън шока от тежката диагноза, проблем, с който родителите се сблъскват от самото начало е, че част от лекарствата в позитивния списък не се поемат от Здравната каса, въпреки че в България детското здравеопазване се води безплатно, заяви тя. Сдружението има специална дарителска сметка за лекарства, с които снабдява болниците в Пловдив, Варна и София. В ход е и инициатива за изграждане на възстановителен център.

Актьорът Ненчо Балабанов ще прочете специална приказка, посветена на борбата на децата с болестта, а седемгодишната Иванина Атанасова ще дари косата си, за да бъде направена перука за дете с онкозаболяване. Всяко дете ще получи и играчка от БЧК.

Още за инициативата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна