Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Николай Ненчев за ремонта на МиГ 29 започна

| обновено на 22.02.17 в 14:24
Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев за договора за ремонта на изтребителите МиГ 29 започна при закрити врата. Въпреки настояването на съдията от Софийския градски съд /СГС/ Петър Стоицев, прокуратурата отказа да разсекрети обвинителния акт.

Аргументите на прокуратурата са, че обвинителният акт разкрива данни за отбранителната политика и способност на България, както и за броя и състоянието на въоръжените сили, затова и наблюдаващите прокурори отказаха да вдигнат грифа "Строго секретно". Оттук нататък съдията по делото ще преценява коя част от делото да се гледа открито и коя закрито.

Делото тръгва по същество с изричното съгласие на Ненчев, който от вчера се ползва с имунитет като кандидат за депутат. Той обаче декларира, че не възразява делото да започне. В съдебната зала се явиха по-голямата част от свидетелите - бивши и настоящи висши военни и хора от екипа на Ненчев. Ненчев за пореден път определи процеса като "политически":

В обвинителният акт чух като че ли повече от 5,6,7 или 8 пъти това, че съм накърнил интересите на Русия и на "РСК-МиГ", което е твърде странно! Имам чувството, че ме обвинява руският прокурор, а не българският!


Единственият свидетел, който даде показания до сега е бившият заместник на Николай Ненчев - Десислава Йосифова. Очаква се нейният разпит да е най-дълъг и да продължи и следобед. Прокурорите Дойчо Тарев и Михаела Райковска бяха категорчни в стабилността на събраните по делото доказателства:  Който ни обвинява, да си обясни обвиненията, заяви Тарев по повод твърдението на Ненчев за политически процес.

На заседанието през април пък, според решението на съда, показания ще даде президентът Румен Радев, за когото Ненчев твърди, че също смятал, че за ремонта на МИГ-овете трябва да се водят преговори и с Полша. Ненчев цитира докладна на Румен Радев в качеството му на главнокомандващ ВВС до предшественика му Ангел Найденов, в която той казва, че трябва да се работи в такава посока. Радев поддържал тази теза и при обсъждането на въпроса в рамките на Министерството на отбраната, когато министър беше вече и Николай Ненчев. Малко обаче преди да се впусне в предизборната си кампания за президент, Румен Радев бил сменил позицията си, каза пред журналисти Николай Ненчев. Дали това е така и дали има обрат в позицията, ще стане ясно на 12-ти април, когато Румен Радев е призован като свидетел по делото.

Делото срещу Николай Ненчев е едно от малкото, които опровергават критиките за бавно правосъдие. Прокуратурата го обвини дни след като кабинетът "Борисов" 2 подаде оставка, а два месеца по-късно внесе и обвинителния акт. 

На някое от следващите заседания по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, показания  за договора за ремонта на изстребителите МиГ 29 ще дава президентът Румен Радев, но в качеството му бивш командващ на Военновъздушните сили. 
---
 Това съобщи съдията от Софийския градски съд Петър Стоицев, като уточни, че за този разпит ще бъде отделен цял ден. 
 Какво се случи на днешното заседание, на което бяха допуснати и медиите, ще ни каже Силвия Великова:


 Обсъждаше основно връзката между политическото послание от срещата на НАТО в Уелс през 2014 - да се прекрати зависимостта на натовските държави от руските и съветските военни платформи,  и решението на Ненчев да започне преговори с Полша за ремонта на съветските МиГ-ове, при действащ от 2011 година рамков договор с частната руска фирма  "RSK -Миг". На широко за евроатлантическата ориентация на България говори един от заместниците на Ненчев - Димитър Куюмджиев, който не знаеше нищо конкретно за договора с  "RSK -Миг", но беше категоричен, че този с Полша е по- изгоден - и политически, и икономически, и технически:
Предмет на делото са договорите с "РСК "Миг", писани и оставени в касата на заместник-министър Йосифова, а не договорите с Полбша, но съда допуска въпроси, така че са  подписани и изведени.
Трябвало е, да. Защитата си твърди там, каквото си твърди.
Коментираха прокурорите по делото Михаела Райковска и Дойчо Тарев.
         А те  -адвокатите,  отбелязаха, че не руската фирма,  а българската прокуратура настоява, че  RSK -Миг", е ощетена от решението на Ненчев, за министерстването на когото адвокатът му Петър Божков каза:
По време на мандата на министър Ненчев се правят първите реални стъпки за свидетелстване към партньорите от НАТО, че нещо в България се върши, защото не може да бъдем приятели на едни силни държави и да не участваме, царевицата има и кочан и зърна.


Още по темата чуйте в материала на Силвия Великова за предаването "12+3".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна