Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските консерватори спечелиха историческа победа в частични избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските консерватори спечелиха историческа победа в частични избори в район, в който не са печелили повече от 80 години и който е твърдина за лейбъристите.

Труди Харисън от Консервативната партия спечели срещу съперничката си от Лейбъристката партия Джилиън Трутън в избирателния район Коупланд. Частична утеха за лейбъристите е спечеленото място от Гарет Снел в Сток-он-Трент Сентрал, който не бе застрашен от новия лидер на ЮКИП Пол Натъл. Премиерът Тереза Мей, която придружи Труди Харисън в предизборната й кампания, бе видимо доволна от укрепването на позициите на Консервативната партия. В същото време частичните избори в Коупланд се оказаха поредната болезнена загуба за лидера на лейбъристите Джеръми Корбин. Местният вестник „Ливърпул еко“ коментира, че загубата на лейбъристите в тяхната твърдина не може да бъде наречена нищо друго освен „унижение“.

Джеръми Корбин междувременно възнамерява днес да окаже натиск върху премиера Тереза Мей да гарантира статута на гражданите от ЕС, живеещи в Обединеното кралство. Очаква се в реч в Лондон той да заяви, че Лейбъристката паритя ще направи всичко възможно да защити правата на европейските граждани, обвинявайки министрите, че ги използват като „разменна монета“ в преговорите за Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени