Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 загинали при серия атентати срещу сирийските сили за сигурност в Хомс

Групировката "Джабхат ан-Нусра" пое отговорност за поредицата от бомбени нападения

Снимка: EPA/BGNES / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Клонът на терористичната групировка "Ал Кайда" - "Джабхат ан-Нусра", пое отговорност за поредицата от бомбени нападения в центъра на контролирания от правителството сирийски град Хомс, при които загинаха 42 души. Атентаторите са били шестима. Няколко от тях са се взривили близо до щабовете на държавна сигурност и военното разузнаване. 

Сред убитите е и шефът на местния клон на военното разузнаване генерал Хасан Даабул, който според Франс прес е приближен на президента Башар Асад и е широко известен в средите на сирийското разузнаване. Един от камикадзетата нарочно се е взривил край генерала и го е убил. 


Според губернатора на едноименната провинция Талал Барзани, цитиран от Ройтерс, атаките са били извършени в районите Гута и Махата на Хомс - третият по големина сирийски град, който се намира на 165 км от Дамаск. Двете атакувани сгради са на 2 километра една от друга. Губернаторът каза още, че охранителите са отразили нападението и не са позволили на атентаторите да проникват в самите сгради, но те все пак успели да взривят намиращите се у тях бомби.


Ройтерс уточнява, че днес групировката "Джабхат ан-Нусра", която е бивш клон на "Ал Каида" в Сирия, е част от създаденото наскоро бунтовническо обединение "Тахрир ал Шам". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна