Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 000 души взеха участие в шествието в Москва в памет на руския опозиционен лидер Борис Немцов

| обновено на 26.02.17 в 19:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 5 000 души участваха в шествието в Москва в памет на убития преди две години опозиционен политик Борис Немцов. Той беше застрелян на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл през 2015-а година. 

В шествието се включиха представители на либералната опозиция, сред които лидерът на партия ПАРНАС Михаил Касянов, основателят и настоящият председател на партия "Яблоко", съответно Григорий Явлински и Емилия Слабунова.

Борис Немцов беше реформатор, демократ и заместник министър-председател при бившия президент Борис Елцин. Той е един от създателите на опозиционното демократично движение "Солидарност" и негов съпредседател. Немцов също така беше и отявлен критик на президента Владимир Путин.

Петима чеченци са подведени под отговорност за убийството му. Те отричат обвиненията. Близките на Немцов се страхуват, че никога няма да бъде намерен поръчителят на убийството. Дъщеря му Жана Немцова заяви пред Би Би Си:
Не мисля, че беше убит заради едно нещо, едно изявление. Той беше много критичен лично към Путин. Той беше критик на системата, но и много прям критик на Путин, говореше без заобикалки. По-важното е, че той беше способен да обединява хората и да организира големи протести.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна