Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на лордовете продължава обсъждането на проектозакона за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на лордовете в британския парламент днес продължава обсъждането на проектозакона за Брекзит, като се засилват очакванията да бъдат внесени промени в начина, по който Великобритания ще обяви "началото на развода" с ЕС.

Едва ли някой очаква законопроектът да бъде блокиран в Камарата на лордовете, но правителството може да бъде подложено на натиск да промени плановете си, тъй като няма мнозинство в Горната камара на парламента. Сред обсъжданите поправки са правата на гражданите на ЕС на Острова; Северна Ирландия, която ще има граница с ЕС след Брекзит; гласуване в парламента на заключителната сделка по Брекзит и търсене на начини за оставане в общия пазар. Гласуване по тези въпроси не се очаква по-рано от сряда, а най-вероятно това ще стане следващата седмица.

Правителството обаче не е готово на отстъпки. Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд изтъкна, че това е само проектозакон, който трябва да постави началото на двегодишния процес.

След това ще има много възможности за обсъждания и дискусии, допълни Ръд.

Очаква се лордовете да принудят правителството да впише в законопроекта обещанието, което направи устно в Камарата на общините – че ще даде на депутатите право да гласуват заключителното споразумение за Брекзит, преди то да бъде предоставено за обсъждане в Европейския парламент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна