Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прехвърлилите парите си за втора пенсия в Сребърния фонд връщат партидите си в пенсионните фондове

Снимка: интернет


Хората, прехвърлили парите си за втора пенсия в Сребърния фонд, връщат партидите си в пенсионните фондове, съобщи Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително осигуряване. За миналата година управляваните от тях активи са 9 милиарда и 800 милиона лева, а таксите, платени от клиентите им – над 133 млн. лева.

Пенсионните фондове са изчислили, че за всеки 1000 лева, прехвърлени към държавното осигуряване, загубата е 39 лева годишно, обясни Даниела Петкова:

Даже да променят избора си и да се възползват от възможността, която законът дава – да се върнат отново и да прехвърлят парите си от Сребърния фонд отново в партида в универсален пенсионен фонд, те ще прехвърлят размера на прехвърлената сума, но не и размера на загубените вече пари.

Някои от хората, прехвърлили парите си от професионален фонд в държавния, наистина са получили увеличение на пенсиите, други – не:

Тези, които са спечелили по този начин изчислено, означава, че вкарват в загуба солидарния фонд, което означава, че ще си наваксат загубата с всички останали, които попълват дефицита в Обществено осигуряване през плащаните от тях данъци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна