Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти очакват хаос и процъфтяване на черния пазар след задействането на Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пълен хаос очаква европейските граждани във Великобритания и британците в Европейския съюз по-късно този месец, когато се очаква премиерът Тереза Мей да задейства процедурата за излизане от Съюза. За това предупреди пред "Хоризонт"  Камино Мортера-Мартинез от Центъра за европейска реформа:

Мисля, че ако Мей продължи да отстоява своята позиция, ние ще сме изправени пред катастрофална ситуация в момента, когато Великобритания задейства излизането си от ЕС. Никой не подготвя някаква законова процедура, по която да се защитят правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в Европейския съюз. Просто ще изпаднем в законов хаос, който ще удари обикновените хора. С тази промяна Мей не удря големите риби, но ще изправи пред огромни трудности например британците, които имат сключен брак с европейски граждани, които в момента са на почивка в Европа или просто които имат вила във Франция.

Европейските граждани са много добри за британския пазар на труда, освен това те са полезни за британския бюджет и публичните услуги, отчита още Мартинез:

От една страна те попълват "дупките" в пазара на труда от работни места, които британците не искат да заемат. От друга, те не използват толкова социалната система. Голяма част от европейците, работещи във Великобритания, са много високо квалифицирани и заемат работни места, които спомагат за развитието на британската икономика. Работодателите в момента са в много затруднено положение, защото не знаят как да уредят въпроса с наетите от тях европейски граждани - дали трябва да предложат някакъв по-специален вид трудови договори, или трябва да търсят други възможности. Има един вид декларация, която може да се използва от хората, работещи във Великобритания повече от пет години. Сега те се чудят дали трябва да я попълват. Ситуацията е изключително несигурна. Освен това Великобритания си създава много лошо име тук, в Брюксел. Все пак в Европа живеят около един милион британци и ние трябва да помислим за тях.

Черният пазар във Великобритания може да процъфти, ако страната забрани на европейските граждани да останат след Брекзит, заяви в интервю за "Хоризонт" Кристиян Стинкау, който ръководи базираната в Лондон организация "Моята Румъния":

На хартия румънците сме някъде около 500 хиляди души, но реално мисля, че сме минимум два пъти повече. Повечето румънци работят в сферата на услугите, строителството, хотелите, болниците. Ние сме професионалисти, и ако наистина повече не можем да пребиваваме във Великобритания, както и другите граждани на ЕС, това би било сериозен проблем за пазара на труда. Очакваме хората, които са пристигнали във Великобритания преди референдума, да получат социална защита.

В отговор на въпрос защо именно Румъния и България отново бяха посочени с пръст, когато се заговори за миграцията във Великобритания, Стинкау коментира:

Честно казано не мисля, че истинската причина е в Румъния или в България. Много хора подкрепиха референдума заради миграцията, а споменаването на нашите държави е само заради лошия образ, който имаме в британското общество. Това е само маркетинг. Споменати сме, защото сме последните в Европейския съюз и защото има много истории, свързани с българи и румънци. Знаете, те се появиха отново през последната година - година и половина. Аз лично съм тук от 2007-а година и не съм срещал особени проблеми от тази гледна точка. Мисля обаче, че оттук нататък ние също трябва да поработим върху имиджа си.

Още по темата слушайте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна