Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов начин на финансиране на държавните университети искат ректори на седем висши училища

Снимка: Радио Шумен

Нов начин на финансиране на държавните университети у нас поискаха на работна среща седем ректори на университети в Северна България. Те се обявиха срещу Постановление 64 от миналата година, в което се посочва, че максимално допустимият брой студенти в държавните университети се определя само на база на приетите по държавна поръчка от предходната година.

Ректорът на Икономическия университет в морската столица проф. Пламен Илиев обясни:

В момента държавата се оттегля и само за две години мога да кажа, че примерно при нас в Икономическият университет с близо 40 процента намалява държавната поръчка. Нали разбирате, че няма как един университет толкова бързо да се адаптира към тази промяна и би следвало държавата тук да помисли за плавен преход. Ние сме съгласни, че трябва да има редуциране в определени професионални направления, но това трябва да става нормално. Всеки от нашите университети за региона е една значима структура. Само за Варна мога да ви кажа, че нашият университет генерира около 70 милиона лева, които влизат в местната икономика.

Проф. Илиев допълни,че сегашната методика за финансиране на висшите учебни заведения не е съобразена с особеностите на регионите.

Никой не иска да учи химия, физика, българска филология, а няма учители по тези дисциплини, коментира ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев. Според него учебните заведения извън столицата са ощетени и не се отчитат регионалните приоритети.

Утре ректорите ще заявят проблемите си на извънредно заседание на Съвета на ректорите в присъствието на служебния министър на образованието.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна