Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралица Елизабет Втора присъства на откриването на мемориал за военнослужещите в Афганистан и Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При една от редките й прояви напоследък, британската кралица предизвика масови задръствания в центъра на Лондон. Централната част на града беше затворена за церемония по откриването на военен мемориал, посветен на воннослужещите в Афганистан и Ирак.

Затварянето на улици около "Виктория Ембанкмънт Гардънс" на брега на река Темза и големият интерес не само към събитието, но и лично към кралицата, която все по-рядко се появява публично, доведо до хаос в центъра на града. Елизабет Втора, придружена от съпруга й принц Филип, както и от нейния внук принц Уилям и съпругата му Кейт, преряза лентата на скулптура на Пол Дей. Произведението представляваща два каменни монолита, на които се крепи бронзов медальон. Камерите уловиха кралицата просълзена по време на церемонията.

Сред високопоставените гости на събитието бяха премиерът Тереза Мей и министърът на отбраната Майкъл Фалън.

Средствата за струващия 1 милион паунда мемориал бяха осигурени след кампания на вестник "Сън он сънди". Около 2 500 ветрерани бяха поканени на церемонията, но събтието беше помрачено от факта, че членове на семействата на 682 военнослужещи, загинали в Афганистан и Ирак, не бяха сред получилите покани. Правителството се извини с обяснението, че мемориалът е не само за почитане паметта на загиналите, но и за всички, които са служили на родината в тези конфликти. Министърът на отбраната Майкъл Фалън изтъкна, че паметникът ще бъде като постоянно напомняне на приноса и жертвите на въоръжените сили, хуманитарните работници и цивилните граждани в името на интереса на Афганистан и Ирак.

Повече от 800 британски войници и цивилни служители загинаха в конфликта в Афганистан и в двете войни в Ирак. По-малкият внук на кралицата, принц Хари, служи в армията 10 години, две от които в Афганистан. Принц Уилям прекара на служба 8 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна