Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 милиона души обречени да умрат от глад без спешна помощ от международната общност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 20 милиона души ще умрат от глад без спешна помощ от международната общност, предупреди помощник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън:

Намираме се в критичен момент от историята - най-голямата хуманитарна криза от създаването на Обединените нации през 1945 година, каза О'Брайън пред членовете на Съвета за сигурност .

Гладът убива 14 милиона жители на Йемен - страната е обхваната от гражданска война, бомбардировки и блокада от съседите си. Застрашени са и близо 3 милиона сомалийци, близо 5 милиона жители на Южен Судан и около 2 милиона от източната част на Нигерия. Помощник-генералният секретар съобщи, че за да се предотврати хуманитарна катастрофа през следващите три месеца трябва да бъдат отпуснати поне 4,4 милиарда долара:

Четирите държави имат едно общо - войната. Това означава, че имаме възможност да попречим и да прекратим по-нататъшните страдания. ООН и нашите партньори са готови да увеличат помощта си, но ние се нуждаем от достъп и от повече пари. Възможно е да предотвратим кризата, да предотвратим глада и човешката катастрофа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени