Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъже обуха високи токчета срещу насилието над жени

Снимка: БТА
За пета поредна година в София мъже обуха високи токчета, за да привлекат вниманието на обществото върху насилието сред жени. Проявата е част от международната кампания "Извърви километър в нейните обувки".


Точно в 11.00 пред НДК мъже обуха червените токчета и извървяха километър в тях. Според изследване от 2014-та година 28% от жените у нас са преживели физическо или сексуално насилие, разказва един от организаторите Надежда Дерменджиева, директор на Българския фонд за жените:

Но все още подобни кампании тепърва разчупват стигмата около насилието, около изобщо жертвата. Тепърва се обяснява, че примерно домашното насилие не е личен проблем. Това е обществен проблем. Полицията има право да се намеси. 


Трябва да се поставим на мястото на другия, за да разберем как се чувства той, заяви един от участниците в инициативата:

Сега говорим за жените, за неравенствата, които те претърпяват. Факт е, че на тях все още се гледа с подозрения в някои професии. Факт е, че все още говорим за тях като за лоши шофьори дори. Всичко това са малки ежедневни проявления на дискриминацията.

Естествено продължение на днешната проява е безплатната благотворителна прожекция на филма "Маската, с която живееш" в кино "Люмиер" от 18.30 ч. на 31-ви март.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна