Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Каменов: В ромския квартал "Столипиново" работи само един здравен медиатор

Заразата от морбили ще се разрази много бързо, ако приетото в болница 2-годишно дете от кв. "Столипиново" се окаже болно от дребна шарка

В ромския квартал "Столипиново" работи само един здравен медиатор, което за толкова голям квартал е недостатъчно. За това алармира в предаването "Преди всички" Огнян Каменов, който е секретар на Националната мрежа на здравните медиатори.

В "Столипиново" до преди една година имаше трима здравни медиатори. В момента работи само един, който няма кабинет, интернет, компютър. С него връзката е много усложнена. Проблемът е на първо място в ниското заплащане. Здравните медиатори си остават непрекъснато на минимална работна заплата.

Трудно е. При миналата епидемия от морбили здравните медиатори пак изплуваха на повърхността, защото РЗИ-тата успяха да навлязат много по-лесно и ефективно в ромските квартали, където има здравни медиатори.

Заразата от морбили ще се разрази много бързо, ако приетото в болница 2-годишно дете от кв. "Столипиново" се окаже болно от дребна шарка, прогнозира Огнян Каменов. По думите му, регионалните здравни инспекции трябва да направят проверка за това откъде евентуално детето се е заразило от болестта:

Морбили се хваща много лесно – от две приказки с някого от един метър разстояние.

По данни на Националната мрежа на здравните медиатори масово хората от пловдивския квартал имат личен лекар.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени