Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 1 април: Отхвърляне

Писателят Джонатан Лител.
Снимка: en.wikipedia.org
Може и да сте си помислили, че в Деня на шегата нашата Дума на деня е… шега. Но не. Започваме не на шега. Не на шега на 1 април 1924 Адолф Хитлер получава присъда от 5 години затвор за участието си в бирения пуч. Бъдещият диктатор търка наровете едва 9 месеца - период достатъчен, за да роди символ-веруюто си „Моята борба”. Защо ли първоаприлски се занимаваме с великолепно осменият от Чарли Чаплин фюрер?

Първо: днешна Европа подозрително напомня себе си отпреди век и второ ще разкажем историята на един писател, чийто „материал” е именно фашизмът. Една история за приемане и отхвърляне. Думата на деня е Отхвърляне. А писателят - Джонатан Лител.

Доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, е гост в предаването. В шеговитата част на разговора осигуряваме книжен материал на позакъсалите топлофикации, в сериозната говорим за трагичното състояние на хранилищата и за новата система за „лечение” на книги „Аноксия”.

В Бележки върху календара гастролират канцлерът Бисмарк, създателят на един от най-първоаприлските образи в изкуството - Сирано дьо Бержерак, Едмон Ростан, великолепният майстор на перото Милан Кундера и легендарната Хелена Рубинщайн. И разнообразие от музика: от легендарното парче „Перфидия” до „Мюз”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна