Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 30 процента от пчелните семейства в Ямболска област са унищожени през последната година

Снимка: архив

Около 30 процента от пчелните семейства в Ямболска област са унищожени през последната година, съобщиха от браншовата организация. Пчеларите в региона настояват за контрол при пръскането с пестициди. 

Липсва контрол при третирането на площите, нарушена е връзката между пчеларите и земеделските производители, призна областният управител на Ямбол Георги Чалъков след среща с представители на пчеларските сдружения, Агенцията по безопасност на храните и на общините:

Докато няма наказание и рестрикции, няма и да се спазват тези правила, които са достатъчно ясно разписани в Закона за пчеларството и в тази наредба номер 13.

През следващата седмица предстои нова среща, на която задължително ще присъстват и производители, за да се търси реално решение на проблема.

В петък пчеларски сдружения обявиха, че готвят национален протест против употребата на пестициди. Агенцията по храните разреши употребата на три препарата, които са забранени в част от европейските страни и водят до унищожаване на пчелните семейства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна