Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде ще доведат преговорите за колективния трудов договор в мина "Оброчище"?

| обновено на 05.04.17 в 07:29
Снимка: вестник "Дневник"

Преговори за колективния трудов договор започнаха снощи в мина "Оброчище", където миньорите отново обявиха гладна стачка. 20 от тях останаха в подземните галерии и отказват да ги напуснат, докато не бъде подписан Колективният трудов договор с условията, договорени при първия им протест.

На 23-ти март те подписаха споразумение с изпълнителния директор на концесионера "Евроманган" Дейвид Уелингс, в присъствието на омбудсмана Мая Манолова и експерт от Министерството на енергетиката. Сега недоволството им е продиктувано и от поредното неизплащане на заплати и ваучерите за храна. Започнали са и опити за саморазправа от страна на ръководството на дружеството „Евроманган“:

При уверението на работодателите, че няма да има репресии спрямо протестиращите, сега на колегите, които са на квартира им е отказано да им се плащат разходите по квартирата. Някои от колегите нямат и ток, а извинението на работодателя е, че просто е забравил да им плати тока, споделиха още вчера миньорите.

По думите на работниците прекъсването на работния процес в мината крие много рискове. Те твърдят още, че няма материали, няма и подготовка за работа в бъдеще.

Междувременно от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ информираха, че е подадена жалба до прокуратурата срещу представляващия дружеството „Евроманган“-АД заради системния отказ от съдействие на контролните органи.

Административният директор на дружеството – концесионер Тереза Данкова отказа коментар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени