Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДОСТ поиска оставката на ЦИК заради изборни нарушения

Лютви Местан определи коалицията на ГЕРБ с Обединените патриоти като пагубна за демокрацията

Снимка: БГНЕС

От партия ДОСТ поискаха оставката на членовете на Централната избирателна комисия за нарушаване на съдебно решение във връзка с изборите.

Лютви Местан показа решение на Върховния административен съд от 15-и март, което позволявало на българските избиратели в чужбина да попълват декларациите си извън изборните секции. Указанието на ЦИК обаче беше тези документи да се попълват в изборните помещения и това, според ДОСТ, попречило на избирателите в Турция да гласуват. Затова от партията отново поискаха изборите да бъдат касирани.

Местан настоя също главният прокурор да поиска депутатския имунитет на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заради блокадите на границата с Турция. Той определи коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти за пагубна за демокрацията в България.

Ако наистина се стигне до коалиционен кабинет ГЕРБ - Обединени патриоти, това ще бъде сериозен отстъп от принципите на евроатлантическа демократична България. Повече от всякога има нужда от единен фронт на всички демократични дясноцентристки сили срещу формулата на властта, която се задава, срещу пълзящия фашизъм в България, каза Лютви Местан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна