Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителите може да бъдат ощетени при двойното отчитане на парното от 7-и април

| обновено на 08.04.17 в 14:28

От „Топлофикация София” съобщиха, че клиентите ще получат по две фактури за парно през месец април, които ще отразяват консумацията преди и след промяната на цената. Техниците от 4-те топлорайона ще направят междинен отчет на всяка сграда.
Сметките за април ще бъдат получени  след 15 май, заявиха от дружеството.

От Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство (АДТС) съобщиха, че е възможно потребителите да бъдат ощетени при двойното отчитане, което се налага заради новите цени на парното от 7 април. 
Как ще се формират сметките, обясни за "Хоризонт" председателят на асоциацията Огнян Димитров:

Пропорционално се разделят показанията на разпределителите, радиаторните, на които хората им казват топломери, съгласно енергията за месец април. Енергията се измерва от топлофикация ежемесечно - така за сезона ни се подава по месеци, за да може ние да я разпределяме и на база на това правило на наредбата ще бъде извършено разпределението на клиентите.
Димитров поясни и какво значи "пропорционално" при положение, че за месец април вие ще имате реално два периода -  единият по старите цени до 7 април и единият по новите цени след 7 април, защото топлоподаването все още не е спряно:

Енергията за месец април и тя ще трябва пропорционално да се разпредели вече по дни, за да може да се приближим най точно до количеството енергия, което трябва да бъде по новите цени.
Гарантираме от наша страна, че извършваме всичко, както е определено в правилата и в законовите актове, а за ощетяване нека те да си правят изводи, но няма да е по наша вина и по наша причина, подчерта Огнян Димитров. 
Парното и топлата вода имат нова цена, след като Комисията за енергийно и водно регулиране от вчера  прие увеличение между 18 и 38% за различните топлофикации.

Анализатори коментираха за "Хоризонт", че реално са възможни по-ниски от одобрените цени за парното и топлата вода през новия отоплителен сезон. Според Виктор Аврамов от Лабораторията за управление на риска, евентуалното поскъпване на стоките и услугите, аргументирано с цената на природния газ, ще бъде спекула.
Ако то се случи, то вероятно ще бъде по-скоро резултат от недобре функциониращия пазар. Разбира се в интерес на подобен бизнес е, ако е възможно, да бъде направено подобно повишение на цените, но то ще се отрази върху печалбите им.

Виктор Аврамов обяви, че не трябва да се очакват и ефекти от жалбата на потребителите в съда срещу по високите цени на парното и топлата вода. Възможност за корекция в цените им има, но тя трябва да се търси в друго, заяви Аврамов.
Мисля, че това е разумно да бъде очаквано, защото цените на петрола в момента са по-ниски, отколкото бяха миналата година Освен това, сега е много удобен момент за договаряне на договорите с "Газпром", компанията вече даде достоверен сигнал затова, че е възможно да бъдат предоговорени условията и би било доста лошо, ако тази възможност би била пропусната, сега е момента за действие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна