Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 15 април: Пер Лашез

БНР Новини
Централният вход на гробището Пер Лашез в Париж
Снимка: Wikipedia
На Велика събота вярващите възпоменават телесното погребение на Христос и слизането му в ада. Ето защо – а и като продължение на предходното предаване, посветено на Париж, разказваме историята на едно необикновено гробище и историите на велики или противоречиви личности, намерили своя последен дом на земята в него. Думата, или по-точно – името на деня е Пер Лашез. От Балзак до Брия-Саварен и от Нестор Махно до Джим Морисън – една палитра от животи посред „другия“ град.
Един от най-интересните български театрали – Марий Росен, е гост в студиото. Говорим за актуалните и предстоящите му театрални проекти, а също за текстовете и песните, които създава.
В Бележки върху календара: покушението срещу Линкълн, потъването на „Титаник“ и заключителната церемония на първата съвременна Олимпиада в Гърция. Почитаме Леонардо да Винчи и Клаудия Кардинале и отбелязваме, че 15 април е опасен ден за световната литература: на него губим Роберт Музил, Жан-Пол Сартр, Александър Троки и Жан Жьоне, а също, че е Ден на културата в редица страни, както и Международен ден на изобразителното изкуство.
Питър Гейбриъл, „Доорс“, „Едитърс“ и Едуард Елгар отговарят за музиката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна