Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

В турската преса през последните дни се коментира темата дали Турция ще стане федерална държава след утрешния референдум за промени в Конституцията. Съветник на президента Ердоган преди дни излезе със статия, в която обяснява как функционира федералната система на държавно устройство. Това даде повод на националистите, които са опоненти на президента, да спекулират, че утрешното допитване ще доведе до федерализация на Турция. Ердоган обаче отхвърли тази възможност.

Министърът на отбраната на Дания Клаус Хьорт Фредериксен съобщи, че правителството на страната иска да засили готовността на армията в случай на конфликт. Той посочи, че едно от предложенията е да се увеличи броят на мъжете и жените, набирани за военна служба, пише Daily Express. Фредериксен също така каза, че има „големи пропуски“ в отбраната на НАТО в Балтийско море и добави, че в момента Русия е най-голямата заплаха пред Дания.

Председателят на Германската социалдемократическа партия  Мартин Шулц има шанс да стане следващият канцлер на Германия, прогнозира британският "Гардиън", като подчертава, че победителят на парламентарните избори в Германия ще може да упражни силно влияние върху споразумението за Брекзит в Европейския съвет. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна