Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Аластеър Хей: Асад и сирийското правителство носят отговорност за атаките със зарин

Башар Асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Башар Асад и сирийското правителство, подчинено на неговия режим, носят отговорност за атаките с нервнопаралитичното вещество зарин в началото на април, категорично заяви в специално интервю за "Събота 150" британският учен проф. Аластеър Хей от медицинския департамент на университета в Лийдс. Обгазяването в сирийския град Хан Шейхун, провинция Идлиб, отне живота на множество хора, а стотици се борят за живота си. Въпреки че все още няма категорични доказателства кой стои зад атаката, както и какъв е видът на химическото вещество, употребата му провокира множество реакции. Токсикологът проф. Хей, който е един от най-големите активисти срещу употребата на химически оръжия, заяви - не могат да се намерят разумни аргументи, които да оборят твърденията за вината на Асад и неговия режим:

Мисля, че доказателствата много силно насочват към действие, извършено от правителството на Асад. Подобно нещо се случи преди години в Дамаск и тогава отново правителството бе идентифицирано за виновно. Тогава умряха повече от 1 000 души. Беше през 2013-та година. След тази атака сирийското правителство беше принудено да подпише конвенцията за забрана на химическите оръжия. Това е международен договор, подписан от 192 страни. Именно по силата на това споразумение, Сирия трябваше да премахне химическото оръжие, но все още има много въпросителни - и за количеството унищожено оръжие, и за агенцията, която направи проверката след това. Има много неясноти около запасите на Сирия и т.нар. "прекурсори" - т.е. първичните вещества, от които може да се синтезират и чрез този синтез да се произведе химическо оръжие. Всичко това повдига и въпроси около волята на правителството да бъде напълно прозрачно в действията си, свързани със задълженията по споразумението за унищожение на химическото оръжие.

Има и още нещо - сирийското правителство е единственото, което има достъп до въздушното пространство над територията, която беше обгазена. Затова мисля, че доказателствата насочват към сирийското правителство. Доколкото ми е известно, няма доказателства - нито отпреди, нито сега, за бунтовнически групировки, които имат химическо оръжие. Единствената групировка, за която е много добре документирано, че е имала химическо оръжие, е „Ислямска държава“. За нея се знае, че е разполагала с вещество, наричано иприт.

По-голямата част от пострадалите от химическата атака в сирийския град Хан Шейхун ще се възстановят напълно, прогнозира проф. Хей. Той е категоричен, че атаката е с нервнопаралитичния агент зарин или с вещество с много подобни свойства. Зрението и нормалното дишане на ранените при атаката на 4 април ще се възстанови, успокои токсикологът:

Мисля, че по-голямата част от хората, които бяха ранени при химическата атака, ще се възстановят изцяло. Възможно е да има трайни последици единствено за хората, при които дишането е било толкова силно нарушено от отравянето, че липсата на достатъчно кислород е увредила мозъка им.

Още по темата можете да чуете от интервюто на Марта Младенова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна