Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е кулминацията на честванията на 141 години от Априлската епопея

| обновено на 01.05.17 в 12:12
Снимка: bg.wikipedia.org

България днес отбелязва 141 години от Априлското въстание. Погледите са фокусирани в столицата на Четвъртия революционен окръг - Панагюрище. Жителите на този бунтовен град ревностно пазят историята си и всяка година на тази дата отдават почит пред подвига на предците си, които преди 141 години с кръвта си пренаписаха българската история.

Тържествата започнаха с литийно шествие, което пренесе Светините от Април 1876 година. На историческия площад „20-ти април“ бе извършен ритуалът по издигането на националното знаме на България. В църквата „Свето Въведение Богородично“, която преди 141 години с камбанен звън е възвестила началото на бунта, ще бъде отслужена заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание. Пред Вечния огън на мемориала "Априлци“ ще бъдат поднесени венци и цветя.

За жителите на Панагюрище тази дата от националния ни календар е особено специална. Цялата атмосфера е напоена с тази сантиментална за много хора дума – родолюбие, може би защото всеки панагюрски род има свой участник в Априлското въстание и във всяка къща има запазена реликва от предците им, която се предава от бащи на синове. Именно тази искрена синовна признателност бе демонстрирана и в неделя вечер с военноисторическата възстановка "Мъжество и саможертва“, която пресъздава обявяването на Априлското въстание и отбраната на Панагюрище. За председателя на Регионален клуб "Традиция“ Методи Навущанов, който е един от основните организатори на спектакъла, не само подготовката на Априлското въстание, но и самата отбрана отличават Панагюрище от останалите български градове светини.

Президентът Румен Радев ще е гост на годишнината в Панагюрище, той ще произнесе слово довечера, преди тържествената заря-проверка. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Копривщица.

Кулминацията на тържествата е националният митинг-заря, който програма "Хоризонт“ ще предаде пряко от 20.30 минути.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Невена Петрова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна