Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: В нашето общество наблюдаваме тотално отсъствие на доверие към съдебната власт

Снимка: www.bcpea.org

В нашето общество наблюдаваме тотално отсъствие на доверие към съдебната власт, благодарение на особения принос на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет, но липсата на доверие към прокуратурата е съпроводена от огромен политически кредит на доверие към главния прокурор. Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Иван Брегов от правния екип на Института за пазарна икономика (ИПИ):

Когато наблюдаваме такова несъответствие между едните нагласи и другите нагласи, определено трябва да се запитаме защо. В случая аз не мисля, че главният прокурор е бил толкова убедителен, просто във ВСС се е обособило едно прокурорско мнозинство, което се страхува или е безкрайно зависимо да зададе правилните въпроси към главния прокурор. Господин Борисов в случая си позволява да остава Висшия съдебен съвет да оправя сам своите проблеми, но когато трябва да се вземе остра позиция срещу това да бъде реформирана българската съдебна система в областта на прокуратурата, партията на господин Борисов обединява около себе си едно много сериозно мнозинство. На 16 март 2016 година българските депутати в Европейския парламент, предвождани от ГЕРБ, организираха една конференция, с която се опитаха да мотивират защо трябва да отпадне наблюдението върху българското правосъдие от страна на европейската комисия.

Брегов допълни още, че е време е да счупим модела, зададен от този и предишни състави на Висшия съдебен съвет и да се уповаваме повече на върховенството на закона, което той ни приписва като поведение.

Цялото интервю с Иван Брегов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна