Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Бараков: България няма политика към Македония

Какво се случва в Македония

Виктор Камзуров: В момента най-голямото зло в Македония е ВМРО-ДПМНЕ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента най-голямото зло в Македония е ВМРО-ДПМНЕ. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" журналистът Виктор Камзуров:

Това, което става в Македония, е страшно нещо. Не знам дали по времето на еднопартийните системи в Източна Европа е имало такава гнусна пропаганда. Аз не мога да го квалифицирам по друг начин освен като фашизъм. Такива гнусни лъжи се пускат по медиите и с тях се настройват привържениците на тази партия към нови атаки към хора, които не са техни съмишленици. Не искам да се повтарят тези гнусни сцени от четвъртък. Само искам да кажа, че това беше допуснато от Министерството на вътрешните работи.

По всичко личеше, че предишното правителство на Македония, това на ВМРО-ДПМНЕ беше затънало в корупция, поясни за "Хоризонт" Стоян Бараков, преподавател по международни отношения:

Къде няма корупция? Българите си приличаме много с македонците, стигнем ли до властта, първата ни работа е да се корумпираме. В Македония в момента няма добър политически герой и това е факт. Президентът Георге Иванов е президент от ВМРО-ДПМНЕ. Той беше издигнат от тази партия и както  в България, така и в Македония президентите трудно успяват да бъдат президенти не само на своя етнос или на групата, която ги е избрала, а да бъдат президенти на целия народ. Вероятно има някаква вратичка в закона или подзаконовите актове, а може би и в самата Конституция, която вратичка президентът използва, за да не връчва мандата. Досега не съм срещнал някаква много тежка критика за това, че той не връчва мандата.

Бараков допълни още, че такъв погром, който се извършва върху парламента, върху народните представители, е нещо наистина много тревожно и че е тревожен фактът, че България няма политика към Македония, нито добра, нито лоша.

Цялото интервю с Виктор Камзуров и Стоян Бараков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени