Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации и искания за по-справедливо заплащане белязаха Международния ден на труда

Протести-1 май-Франция

В Истанбул около 200 души се опитаха да стигнат до емблематичния площад "Таксим". Но след като развяха транспаранти с надписи "Да живее 1 май! Не на диктатора!" полицията ги разпръсна с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Около 30 хиляди полицаи има днес по улиците на Истанбул. Арестувани са над 200 души. Конфискувани са поне 40 коктейла "Молотов" и 17 ръчни гранати.

Първомайска демонстрация беше разрешена само в квартал Бакъркьой, близо до летище "Ататюрк". Там, далеч от центъра на мегаполиса, и под звуците на традиционна музика, се чуха гласовете на част от хилядите уволнени след миналогодишния опит за преврат държавни служители. Джемил Озансю, уволнен университетски преподавател, каза:

Аз съм преподавател, изхвърлен от работното си място с президентски указ. Както знаете, изходът от референдума беше "Не", но държавата го представи като "Да". Те искат да управляват страната над закона. Те искат да ни държат постоянно в извънредно положение.

В другата ни южна съседка - Гърция, 1 май се отбелязва с национална 24-часова стачка и шествия срещу поредните нови мерки за икономии в замяна за международни заеми. На площад "Синтагма" в Атина около 10 хиляди синдикалисти, пенсионери и студенти пяха интернационала с вдигнати юмруци.

Настроенията срещу крайнолявото правителство на СИРИЗА изрази генералният секретар на една от многобройните пенсионерски организации Манолис Ралакис:

Ние слагаме знак на равенство между историческата първомайска борба с борбата ни срещу правителствените политики. Против сме всички политически партии, които подкрепят т.нар. преглед на спасителните заеми. Те служат само за изтребване на народа и на пенсионерите.

В Сърбия, премиерът и новоизбран президент Александър Вучич обяви, че тази година щяло да има много по-значително от досега увеличение на заплатите и пенсиите, а следващата година - още по-голямо, предаде Танюг. Вучич  посочи, че през март средната заплата в Сърбия е била 391 евро, а преди края на годината трябвало да достигне 440 евро.

Обещанието на Вучич не спря участниците във вече едномесечните протести срещу него да развеят в Белград лозунги "Вучич е сръбският Ердоган" и "Диктатурата максимална, а заплатите и пенсиите минимални".

Около милион и половина души участваха в различни първомайски прояви в руската столица Москва. В Санкт Петербург обаче по повод 1 май се състоя и протест срещу насилието над хомосексуалисти в Чечения. Полицията задържа 18 участници в мероприятието.  

Протестиращ прекъсна за кратко манифестацията за 1 май в Хавана, като се затича пред шествието със знаме на Съединените щати, преди да бъде арестуван. Това беше първата първомайска манифестация след смъртта на Фидел Кастро и последната под ръководството на брат му Раул, който смята да се оттегли от държавния връх идния февруари.

В Съединените щати се очаква празникът да бъде използван от синдикати и правозащитни организации за протести срещу имигрантската политика на президента Доналд Тръмп.

Хиляди демонстрираха в Мадрид в защита на правата на работниците и "срещу корупцията", един от лозунгите на шествията на 1 май, предаде Франс прес. Шествието в центъра на испанската столица идва в момент, когато управляващата Народна партия е затънала в пореден скандал, заради подозрения в злоупотреба с държавни средства.

Демонстрации, организирани от двата най-големи испански синдиката по повод 1 май има в повече от 70 града в Испания. Синдикатите настояват правителството на Мариано Рахой да се откаже от реформата на трудовия пазар, която улеснява уволняването на работници и настояват и за увеличаване на заплатите и пенсиите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна