Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Героите от Априлската епопея са нашите благородници, които вместо замъци ни завещаха костници

| обновено на 01.05.17 в 21:39
Снимка: БГНЕС

Патриотизмът на героите от Априлската епопея е еталон за всяка епоха, особено днес. Те са нашите вдъхновители и нашите народни икони. Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествения митинг-заря в Панагюрище, посветена на 141-вата годишнина от Априлското въстание.

Никое поколение българи не се отрече от тези мъченици на свободата. Те са нашите благородници, които вместо замъци ни завещаха костници. Завещаха ни и онзи непокорен, борбен дух, който и днес гори в българското сърце. Априлското въстание с Кървавото писмо, с Хвърковата чета, с Народната княгиня е нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха съвестта на Европа и Русия. Техният патриотизъм, безсребрен, жертвен и просветлен е еталон за всяка епоха, особено днес.

Пътят на България минава през ежедневното завръщане и поклонение пред Перущица, Панагюрище, Копривщица и Батак, каза кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Днес, в този ден на размисъл, на изповед и преклонение пред онази свята саможертва, пред онзи български дух, който ни направи човеци, нека си обещаем, че всички заедно ще достигнем онази висота на човешкия дух, така че да правим усилия и жертви в името на човешкото благо. Те жертваха всичко – живота си и децата си, за да можем ние да живеем спокойно. Днес ние крещящо имаме нужда от ново Възраждане, от ново възкресение, защото днес робството е вътре в нас. Нарича се нихилизъм, нарича се омраза, нарича се апатия. Защото днес имаме свобода, имаме мир, но нямаме единение. Днес най-много ни липсва онази спойка, онзи български дух, който ни превръща от население в народ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна