Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на СДСМ Зоран Заев заяви, че скоро ще има ново правителство в Македония

| обновено на 01.05.17 в 21:45

Лидерът на социалдемократите в Македония Зоран Заев заяви, че скоро ще има ново правителство, въпреки кървавия щурм на парламента миналата седмица, след избора на новия парламентарен председател Талат Джафери, предаде ДПА. Заев посочи, че македонският президент Георге Иванов ще бъде уведомен от Джафери, че е налице парламентарно мнозинство и ще поиска от него съобразно конституционното му задължение да предостави мандат за съставяне на правителство.

Има програма на новото реформистко правителство, която гарантира унитарния характер, зачитането на конституцията, евроатлантическата перспектива на Македония, се посочва в съобщение на Социалдемократическия съюз в Македония.

Гаранции от Заев, че няма да допусне прилагането на Платформата от Тирана на етническите албански партии, поиска Иванов преди да връчи мандат за съставяне на коалиционен кабинет. Иванов, а и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски са посочили пред гостуващия в Скопие заместник-помощник държавeн секретар на Съединените щати Хойт Ий, че албанската платформа застрашава държавата.

Съединените щати призоваха за съставяне на правителство на Македония в рамките на избрания на 11 декември миналата година състав на парламента. След срещи в Скопие с президента Георге Иванов, новоизбрания парламентарен председател Талат Джафери и лидерите на Социалдемократическия съюз и на ВМРО-ДПМНЕ Хойт Ий заяви:

На всичките ми срещи днес съм доволен, че чух от политическите лидери, че са за демократична и унитарна държава и за фундаменталните демократични принципи за мирно предаване на властта, мирно решаване на кризата, без никой да бъде изолиран. Не виждаме причина парламентарното мозинство да не получи възможност да формира правителство.

Джафери, чието избиране в четвъртък за парламентарен председател, доведе до сблъсъци в сградата на Собранието, даде да се разбере, че ще пристъпи към гласуване на правителство, независимо дали президентът Иванов ще връчи мандат на лидера на социалдемократите Зоран Заев:

От утре нататък ще се опитам да вляза в длъжност и парламентът да си върши функциите. Независимо от възможните последици, които бяха видни и до днес.

От ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че продължават да са категорично против коалиционно правителство на Заев с етническите албански партии. И настояват за предсрочни избори. От гражданската инициатива "За единна Македония" обявиха, че продължават протестите си от утре.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна