Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската опозиция прекрати участието си в преговорите в Астана

| обновено на 03.05.17 в 21:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сирийските бунтовници прекратиха участието си в поредния кръг от преговорите в Астана за уреждане на конфликта, посочиха източници от Върховния преговорен комитет. Според тях причината е продължаващите бомбардировки в страната. Източниците посочват, че спирането на участието ще продължи, докато не настъпи край на обстрела.  

Свободната сирийска армия уточни в пост в Туитър, че прекратяването е заради операциите на правителствените сили в Насиб, Хама и източната част на Дамаск. В частност опозицията обвинява правителството за обстрела в селските райони на провинция Хама.  

От външното министерство в Казахстан очакват обаче групировките да продължат разговорите в Астана утре, когато ще се състои основната част от срещата. 

Предложението на Русия за зони за сигурност не може да бъде прието в сегашната му форма, а въоръжените бунтовнически групи имат въпроси по него, каза представител на сирийската опозиция, цитиран от Асошиейтед прес. Ахмед Рамадан заяви, че въоръжените групи ще искат писмени отговори по редица въпроси, включително защо са избрани определени райони, в които да бъдат сключени прекратявания на огъня, вместо да се постигне примирие в цяла Сирия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени