Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 6 май: Георги

БНР Новини
Свети великомъченик Георги Победоносец

Георги, естествено, е нашата Дума на деня. Името идва от малко известния епитет Георгос на гръмовержеца Зевс, с който той бива почитан в Атина като покровител на земеделието. А свети великомъченик Георги Победоносец, както знаем, е римски трибун с гръцки произход, служил в гвардията на император Диоклециан и осъден на смърт заради християнската си вяра. Гергьовден бележи началото на лятната половина на стопанската година, завършваща на Димитровден. В народния календар времето на плодородието е така да се каже „заключено“ между дните на двамата светци-конници. А великомъченикът покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия и Черна гора олицетворява двойнствената природа на всичко. Като създател (земеделец) и разрушител (войн). Георгиевците в културната история са хиляди – от изключителният ни поет Георги Рупчев до родения днес актьор Джордж Клуни и от  художника кубист Жорж Брак до дизайнера Джорджо Армани.
Гост в предаването е Христо Николов, който гордо говори за себе си като за „български гражданин от ромски произход“. С него разговаряме за обичаи и обединяващия характер на празника.
Бележките върху календара са посветени на Фройд, иконата на нямото кино Рудолф Валентино, Кралицата на плетивата Соня Рикиел и бунтаря Орсън Уелс.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна