Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демографският институт подготви програма за решаването на въпроса с демографската катастрофа

Партия "Възраждане" и Демографският институт към БАН са подготвили програма за решаването на въпроса с демографската катастрофа в страната, която са готови да представят пред президента Румен Радев. България е в клинична демографска смърт, заключават експертите.

Те предлагат мерки за противодействието на демографския проблем в три насоки. На първо място това е връщането на емигрантите от чужбина, връщане на хора от историческата диаспора и повишаване на раждаемостта. Акад. Петър Иванов от Демографски институт към БАНИ посочи, че 80 000 са хората, с които намалява България всяка година. България е страната в света, която има най-бързо намаляващото и изчезващо население:

В България продължава подмяната на населението. Според Националния статистически институт 30 000 души емигрират от България, в същия този период в България влизат 21 241 имигранти. България не само изчезва, но се променя в антропологически и етнически мащаб. Премиерът Бойко Борисов каза, че ще се справи с хаоса. Хаос има и в демографската сфера, пълен хаос. Даже това е много особен хаос, приличащ на черна дупка, защото за тези 25-30 години никой нищо не е направил в областта на демографията.

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов съобщи:

Всъщност ВМРО е първата политическа формация, която още в далечната 1999 година излезе с конкретни предложения и конкретна демографска програма, но много малко неща от онзи момент насам са се променили. Ние съзнаваме проблема и успяхме да направим проблема осезаем за хората, тоест ние вече сме на фазата за търсене на решения. В това отношение аз приветствам всяка неправителствена организация, която дава своя принос в дискусията, защото действително това нещо трябва да се говори и да се търсят решения. До голяма степен и решенията вече са известни, просто трябва да се извърви пътят към тяхната реализация.

Проф. Никола Алтънков от Калифорнийския университет посочи, че може да се получи връщане на българите в страната с рязко увеличаване на доходите. Той даде пример с увеличаването на минималната работна заплата за две години на 1000 лева, а председателят на политическата формация "Възраждане" Костадин Костадинов настоява за икономически мерки, които да доведат до връщането на около един милион българи, напуснали страната за 10 години. Костадинов посочи, че това е мярка минимум. Той предлага да се приложи гръцкия модел от началото на 90-те години. За това може да се поиска финансова помощ от ЕС, както са направили гърците и германците.

Цялото интервю с акад. Петър Иванов и Искрен Веселинов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени