Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Лилков е съавтор на книга за терора на Държавна сигурност след 9-и септември

Снимка: http://ciela.bg

Вили Лилков и Христо Христов са автори на книгата "Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност". Тя е посветена на хората, класифицирани от БКП като истински класов враг на комунистическата власт в България, чиято съдба остава незаслужено непозната близо три десетилетия след началото на демократичните промени.

Категорията „бивши хора” е заимствана от Съветския съюз, където с нея болшевиките маркират онези слоеве от населението, които губят социалния и обществения си статус след революцията от 1917-а година и национализацията. В България в тази категория влиза широк кръг от различни представители на обществото, които са част от политическия, духовен и икономически елит до 9-и септември 1944-та година.

Изследването разкрива мащабите, формите и продължителността на репресиите, чрез които са заличени цели съставни части от българското общество, неподатливи на социално-икономическия експеримент на БКП, провеждан в периода 1944–1989 година по съветски образец, се казва в анонса на изданието.

В предаването "Преди всички" проф. Вили Лилков обобщи процесите така:

Държавна сигурност, под ръководството на БКП, започва систематично да унищожава този елит, стоял в основите на държавата преди 9-и септември. Стига се дотам след години на такъв тип действие срещу тях, тази репресия да се прехвърли, в по-омекотени варианти, срещу поколенията на тези хора. Аз го наричам "пулсиращ подход". Като се започне от пряката репресия - избиване на такива хора, до тихата и невидима репресия на ограничение и недопускане до властови и други ключови позиции в обществото. Може твърдо да се каже, че веднага след Девети септември са избити около 30 хиляди души, като се започне от политически лица, бивши полицаи, офицери, и се стигне до кметове на малки населени места, бирници... Както се казва в едно интервю, "избит е онзи слой на обществото, който е проводник на ум, разум и благоприличие". След това Народният съд помита голяма част от тези хора. Става въпрос не само за процеса в София срещу министрите, регентите и народните представители. Става въпрос за още 132 процеса в провинцията, където има буквална надпревара къде ще бъдат осъдени повече.

Премиерата на книгата е от 18.30 часа в Литературен клуб "Перото".

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна