Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спаднала е подкрепата за британските консерватори, сочи проучване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последното проучване на общественото мнение във Великобритания отрежда 16-процентна преднина на консерваторите. На фона на щедрите предизборни обещания обаче Централната банка намали прогнозите за ръст на икономиката за тази година, отчитайки спад на приходите и увеличение на инфлацията.

Анкета на YouGov отчита малък спад в подкрепата на консерваторите, но все пак тя е достатъчно голяма за убедителна победа на общите избори на 8-и юни. 46 процента от анкетираните са гласували доверие на торите и 30 процента на основната опозиционна Лейбъристка партия.

Медиите на Острова обаче цял ден се занимават с изтекла информация от предизборната програма на лейбъристите, според която се планира приватизация на някои ключови индустриални сектори, включително енергетиката и железниците, както и премахване на таксите за обучение. И докато това се харесва на по-ляво настроения електорат, то предизвика критики от деснитe сили и от правителството. От правителството предупредиха, че идеите на лейбъристите изискват десетки милиарди заеми и само могат да навредят на преговорите за Брекзит. Политическите налбюдатели припомниха, че подобна лява програма на лейбъристите на вота през 1983 г. е помогнала на консерваторите да спечелят изборите.

Консевраторите от своя страна обещаха днес повече средства за отбраната.

На фона на щедрите обещания и от двете страни на политическия спектър обаче се появиха не толкова оптимистични прогнози от "Банк ъф Ингланд". Прогнозите за икономическия ръст до края на годината бяха намалени. Директорът на банката Марк Карни заяви, че потребителите са притиснати между намаляващите приходи и увеличаващата се инфлация. Това се изразява в слабите продажби на дребно и по-ниската продажба на нови автомобили. Основният лихвен процент остана непроменен – 0,25%, но може да бъде увеличен до 2019 г., когато трябва да приключат преговорите за Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени